Kultura - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Kultura

Květnou nedělí dnes začíná velikonoční pašijový týden

Zdroj: Wikipedia

10. dubna 2022 - Dnes je Květná neděle, křesťanům končí čtyřicetidenní postní období a začíná pašijový týden, který končí Velikonocemi. Věřící si dnes připomínají Kristův vjezd do Jeruzaléma a poslední týden jeho života. Při bohoslužbách se předčítá zpráva o umučení Ježíše Krista, tedy pašije, a v kostelích se světí kočičky a jiné zelené větvičky symbolizující palmové ratolesti, kterými byl vítán v Jeruzalémě. Pro nevěřící jsou Velikonoce oslavou příchodu jara.

Skupina Lucie chystá dvě turné - rockové v létě a s filharmoniky na podzim

Zdroj: Wikipedia

9. dubna 2022 - Kapela Lucie vyrazí na sérii rockových koncertů po 13 českých městech. Své turné s názvem Chci zas... předtím zahájí 10. června v Bratislavě. Letní turné se uskuteční v jedinečných prostorách, mezi které patří také pražské Ledárny Braník, kde skupina vystoupí 29. června. Kromě letní rockové šňůry chystá na podzim halovou show Lucie v opeře 2022 s Filharmonií Hradec Králové. ČTK o tom za pořadatele informovala Nikola Lörinczová.

Mezinárodní den Romů připomene koncert v Divadle Archa

8. dubna 2022 - Česko i další země si dnes připomínají Mezinárodní den Romů. Několikadenní oslavy v Praze vyvrcholí galavečerem v Divadle Archa, kde vystoupí mimo jiné zpěvačky Mária Bikárová, Veronika Kačová a Sára Kaliášová či houslista Ivan Herák.

Mladoboleslavské divadlo uvede premiéru komorní hry, ve které se zejména tančí

Zdroj: Wikipedia

6. dubna 2022 - Městské divadlo v Mladé Boleslavi uvede druhou letošní premiéru. Komorní hra amerického dramatika Richarda Alfieriho Šest tanečních hodin v šesti týdnech v režii Petra Mikesky bude letos prvním představením na malé scéně divadla. Premiérová představení jsou plánována na pátek a sobotu, informovala ČTK Denisa Kábrtová z divadla.

Praha opraví a vrátí na Staroměstskou radnici desky připomínající legionáře

Zdroj: Wikipedia

4. dubna 2022 - Pražský magistrát nechá zrekonstruovat a následně vrátí na Staroměstskou radnici dvě desky připomínající československé legionáře, které zde dříve bývaly. Desky by se na památku měly vrátit letos 2. července u příležitosti 105. výročí bitvy u Zborova, kde legionáři zaznamenali úspěch. Vyplývá to z materiálu, který dnes schválili pražští radní.

Výstava v Arcibiskupském paláci nabízí pohledy na ukřižovaného Krista

4. dubna 2022 - Ukřižovaný Kristus pohledem lidového řezbářství a středověké poezie je námětem nové výstavy, která se otevře ve čtvrtek v olomouckém Arcibiskupském paláci. Vyřezávané dřevěné kříže pocházejí z rozsáhlé sbírky manželů Hojgrových, kteří ji věnovali v roce 2013 olomouckému arcibiskupství. Výstavu budou doprovázet úryvky středověké básně Salve mundi salutare Arnulfa z Lovaně v překladu biskupa Josefa Hrdličky. Výstava bude v paláci přístupná až do začátku června, informoval dnes ČTK mluvčí arcibiskupství Jiří Gračka.

Zemřel výtvarník a ilustrátor Jiří Šalamoun, kterého proslavil Maxipes Fík

1. dubna 2022 - Ve věku 86 let zemřel ve čtvrtek výtvarník, ilustrátor a dlouholetý vedoucí ateliéru ilustrace a knižní grafiky na pražské UMPRUM Jiří Šalamoun. Informoval o tom deník Blesk s odkazem na jeho partnerku. Do povědomí několika generací se Šalamoun zapsal především jako autor výtvarné podoby Maxipsa Fíka.

Nakladatelství Albatros pozastavilo obchody s ruskými a běloruskými subjekty

29. března 2022 - V případě těchto zemí nechce ani prodávat či nakupovat licence. Nakladatelství reaguje na napadení Ukrajiny ruskou armádou, pro které využila se souhlasem Běloruska i jeho území. ČTK o tom dnes informoval generální ředitel Albatros Media Václav Kadlec. Nakladatelství také zastavilo spolupráci s ruskými autory, kteří vyjádřili podporu režimu prezidenta Vladimira Putina nebo přímo ruskému postupu na Ukrajině.

Památky v Olomouckém kraji se po dvouleté pauze chystají na Velikonoce

29. března 2022 - Hrady a zámky v Olomouckém kraji se po dvouleté pauze vynucené pandemií koronaviru chystají oslavit Velikonoce bohatým programem. V letošní sezóně půjde podle kastelánů o první největší akci, na kterou v době před pandemií mířily tisíce návštěvníků. Většinou program rozloží do několika svátečních dní, otevřeno bude výjimečně i v pondělí.

Výstava ukáže komiksy inspirované dílem Stanislawa Lema

Zdroj: Wikipedia

28. března 2022 - V Klementinu bude ode dneška přístupná výstava komiksů inspirovaných dílem polského spisovatele Stanisława Lema. Ukáže výběr nejlepších prací českých výtvarníků, kteří se zúčastnili soutěže vyhlášené Polským institutem v Praze. Loni uplynulo 100 let od narození světoznámého autore sci-fi Lema.

Počet učitelů a učitelek ve školách se zvýšil za posledních pět let o 15 procent

27. března 2022 - Počet učitelů a učitelek ve školách roste. Za posledních pět let se jejich počet navýšil asi o 15 procent. V září jich v ČR bylo 178.975. Nejvíce se zvedl počet vyučujících v základních školách, a to o asi pětinu na 88.800. V základních školách pracuje zároveň největší podíl pedagogů. Množství učitelů vzrostlo i v mateřských a středních školách. Naopak ve vyšších odborných školách jich ubylo. Vyplývá to ze statistik ministerstva školství.

Strana výpisu

... 131 ...