Kultura - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Kultura

Je Popeleční středa, věřícím začíná půst před Velikonocemi

2. března 2022 - Dnes je Popeleční středa. Skončil čas masopustu, křesťanům začíná čtyřicetidenní půst, jehož smyslem je duchovní očista před Velikonocemi. Kněží na Popeleční středu udělují lidem takzvaný popelec, tedy znamení kříže popelem na čelo. Přijetí popelce je znamením kajícnosti převzatým z biblické tradice.

Festival Febiofest odebere Emiru Kusturicovi cenu, kterou mu udělil

Zdroj: Wikimedia

1. března 2022 - Mezinárodní filmový festival Febiofest odebere Cenu Kristián srbskému režiséru Emirovi Kusturicovi. ČTK to dnes řekl ředitel festivalu Kamil Spáčil. Vedení přehlídky k tomu dnes vyzval její zakladatel a dnešní čestný prezident Fero Fenič.

V Praze dnes začíná Festival otrlého diváka, zahájí ho film After Blue

28. února 2022 - Festival otrlého diváka, který je určen příznivcům pokleslé zábavy, zahájí dnes v pražském kině Aero francouzský film After Blue. Milovníkům brakových filmů 17. ročník festivalu do 6. března nabídne téměř dvacítku projekcí na téma psychedelie i doprovodný program. Na březen a duben pořadatelé chystají přesun festivalu do brněnského kina Scala, do kina Bio Central v Hradci Králové, do kina Metropol v Olomouci a do Kina Boskovice.

Výstava připomene společnou výstavu Františka Kupky a Alfonse Muchy

Zdroj: Flickr

27. února 2022 - Výstavu děl Františka Kupky a Alfonse Muchy otevírá dnes pro veřejnost společnost Adolf Loos Apartment and Gallery ve svojí výstavní síni Expo 58 Art. Galerie jí chce připomenout společnou výstavu Františka Kupky a Alfonse Muchy, která se konala v roce 1936 v Paříži. Galerie výstavou zahajuje výstavní činnost na svém novém působišti v budově Expo 58 v Letenských sadech. Výstava potrvá do 20. března.

Betlémské světlo je hojivý film, řekl o novince Zdeněk Svěrák

Zdroj: Wikipedia

26. února 2022 - Veselý i smutný je podle tvůrců film Betlémské světlo, další snímek od autorské dvojice otce a syna Svěrákových. Ve snímku se mísí komediální prvky i hravost, na konci je dojetí. Film, který podle povídek svého otce Zdeňka Svěráka natočil režisér Jan Svěrák, měl předpremiéru v českobudějovickém multikině CineStar. Do kin snímek dorazí 10. března. Zdeněk Svěrák už má rozepsaný scénář k nové filmové pohádce, řekli tvůrci novinářům.

Pochod studentů proti nástupu komunismu k moci připomene pieta u Hradu

Zdroj: VHÚ

25. února 2022 - Pochod studentů na Pražský hrad, který se uskutečnil před 74 lety na podporu svobody a demokracie, si dnes v Nerudově ulici připomenou zástupci Senátu, Pražský akademický klub 48 a sdružení Mene Tekel. Pochod, kterého se zúčastnilo zhruba 5000 lidí, byl největším veřejným protestem proti komunistickému uchopení moci v únoru 1948 v tehdejším Československu.

Činoherní studio v Ústí uvede pátou premiéru, klasickou komedii Višňový sad

Zdroj: Wikipedia

24. února 2022 - Činoherní studio v Ústí nad Labem uvede pátou premiéru jubilejní 50. sezony, klasiku Višňový sad od Antona Pavloviče Čechova. Režie se ujal David Šiktanc a dramaturgického zpracování Tereza Marečková. Hru přeložil v době působení v Činoherním studiu Leoš Suchařípa, divadlo chce uvedením inscenace uctít jeho památku. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí studia Petr Kuneš. Premiéra se poprvé na parketech divadla odehraje v neděli 27. února.

Ústecká galerie představila téma roku Gamifikace, projekt zahájila vernisáží

Zdroj: https://hranicar-usti.cz/

23. února 2022 - Galerie Hraničář v Ústí nad Labem dnes představila téma letošního roku s názvem Gamifikace. Projekt zahájila otevřením výstavy se stejným názvem, k vidění bude do srpna. Tématu se bude věnovat řada přednášek a připraven je také herní večer. Aby návštěvníci pronikli do problematiky postupů a prvků her v neherním prostředí, připravila si instituce noviny, jež projekt podrobně vysvětlují.

Biskup František Václav Lobkowicz bude mít pohřeb 26. února v Ostravě

Zdroj: web Ostravsko-Opavské diecéze

21. února 2022 - První ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz, který ve čtvrtek zemřel ve věku 74 let, bude mít pohřeb v sobotu 26. února. Poslední rozloučení se bude konat v ostravské katedrále Božského Spasitele. Po mši budou biskupovy ostatky přeneseny a uloženy v kostele svatého Václava. Ostravsko-opavská diecéze to oznámila na svém webu

Významné osobnosti českého divadla vytvářejí sbírku orální historie

Zdroj: www.idu.cz

20. února 2022 - Více než stovku příspěvků již shromáždil projekt Orální historie českého divadla. Institut umění – Divadelní ústav v něm od roku 2015 zachycuje vzpomínková vyprávění významných osobností českého divadla. V letošním roce se má databáze projektu rozšířit o herce Miloně Čepelku, herečku Lilian Malkinu či herce a divadelního ředitele Ludvíka Kavína. ČTK o tom informovala mluvčí institutu Anna Poláková.

Novou vizuální podobu pro Ústí nad Labem vytvořilo chomutovské Trifor studio

18. února 2022 - Novou vizuální podobu pro město Ústí nad Labem vytvořili designéři Ilona Chalupecká a Tomáš Trykar z chomutovského Trifor studia. Do soutěže, kterou vyhlásila organizace Czechdesign, přišlo 84 návrhů, pět z nich postoupilo do druhého kola. Při on-line představení to dnes řekla ředitelka organizace Jana Vinšová. Vítězný návrh reflektuje architekturu města, jeho historii i perspektivu. Kromě samosprávy budou logo včetně dalších doprovodných materiálů využívat klíčové příspěvkové organizace, třeba Městské služby Ústí nad Labem nebo jednotlivé obvody či akciové společnosti.

Strana výpisu

... 134 ...