Kultura - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Kultura

TV Metropol bude bavit, říká režisér Milan Balek

Zdroj: Metropol

25. ledna 2022 - Třicetiletý Milan Balek je režisér, který natáčí hudební videoklipy
a reklamní spoty. Za sebou má zkušenosti s řadou českých umělců
jakými jsou například Luděk Sobota, Lucie Vondráčková, Petr Kolář
a další. Natáčel také v Hollywoodu, nyní je šéfredaktorem nově
vznikající internetové televize Metropol TV.

Biskupové budou jednat o ekonomické situaci nebo o výsledcích sčítání lidu

25. ledna 2022 - O ekonomické situaci v organizacích, které spadají pod gesci katolické církve, nebo o výsledcích sčítání lidu 2021, které vypovídají o přináležitosti lidí k víře, budou jednat na svém dvoudenním zasedání čeští a moravští biskupové v Praze.

Zemřel kytarista skupiny Patrola Šlapeto Radan Dolejš, bylo mu 57 let

24. ledna 2022 - Ve věku 57 let dnes v Praze zemřel hudebník, dramaturg, scenárista a režisér zábavných pořadů Radan Dolejš. ČTK o úmrtí informovala rodina, žádá média o respektování soukromí. Dolejš se v hudební oblasti proslavil jako kytarista skupiny Šlapeto, později Patrola Šlapeto. V televizích je podepsán například pod mnoha scénáři výročních koncertů nebo pořadů k vyhlášení nejen sportovních anket, například Atlet roku.

MŠMT chce digitalizovat podobu maturitních testů, aby se netiskly v Cermatu

Zdroj: Flickr

21. ledna 2022 - Ministerstvo školství chce co nejdříve digitalizovat podobu maturitních testů tak, aby se nemusely tisknout centrálně v Cermatu. Důvodem je to, že 30. května vyprší smlouva na speciální stroj, který k tomu Cermat používá, a ministerstvo za něj nechce platit další peníze. V on-line debatě pořádané společností EDUin a Stálou konferencí asociací ve vzdělávání to dnes řekl ministr školství Petr Gazdík (STAN). Podle něj by nový stroj stál asi 72 milionů korun, současný systém distribuce tištěných testů považuje za zastaralý.

Skupina odborníků kritizuje návrh monumentu pro Mendlovo náměstí v Brně

Zdroj: Wikipedia

21. ledna 2022 - Skupina umělců, akademiků a teoretiků výtvarného umění v otevřeném dopise kritizuje výsledek veřejné soutěže na sochu pro Mendlovo náměstí v Brně. V soutěži vypsané u příležitosti 200. výročí narození otce genetiky Gregora Johanna Mendela, které připadá na letošní rok, uspěl umělecký slévač a sochař Jaromír Gargulák. Jeho bronzový monument Hrachovina však signatáři otevřeného dopisu pokládají za "doslovně ilustrativní až banální". Brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) ČTK napsala, že v porotě byli klíčoví odborníci a smlouva už byla uzavřena.

Výročí 150 let od narození architekta Plečnika připomene výstava na Hradě

Zdroj: Wikipedia

20. ledna 2022 - Kulaté výročí narození slovinského architekta Jože Plečnika (1872 až 1957) připomene od dubna výstava na Pražském hradě. V sídle českých králů a představitelů státu Plečnik významným způsobem přetvářel interiéry Nového královského paláce i hradní nádvoří a zahrady. Výstava se uskuteční v Tereziánském křídle Starého královského paláce a v exteriéru v areálu Hradu. ČTK to řekl mluvčí Správy Pražského hradu Jan Pastor.

Restaurovaní Skřivánci na niti se představí na Berlinale

18. ledna 2022 - Filmový festival Berlinale uvede v únoru digitálně restaurovaný film Jiřího Menzela Skřivánci na niti. Film z roku 1969, který byl po svém dokončení dvě desítky let v trezoru, se na berlínském filmovém festivalu představil i poprvé, a to v roce 1990. Po uvedení před festivalovým publikem se digitálně restaurovaná verze dostane v druhé polovině února do českých kin. ČTK to dnes sdělila Veronika Bokšteflová z Národního filmového archivu, díky němuž bude snímek na mezinárodním festivalu v sekci Berlinale Classics uveden.

Ve věku 57 let zemřela zpěvačka folkové kapely Asonance Hana Horká

Zdroj: Asonance

17. ledna 2022 - Kapela to uvedla na svém webu. Její členkou byla Horká od roku 1985. Asonance má v repertoáru především písně a skladby britské lidové tradice, vydala několik alb a pravidelně vystupuje na festivalech.

V Zrcadlové kapli Klementina dnes vystaví vzácné rukopisy ze svých sbírek

14. ledna 2022 - V rámci výstavy Kniha a závoj zde do 16. ledna bude 18 vzácných originálů. Řada z nich byla dlouhá léta zavřena v trezorech a nyní se na krátkou dobu ukáže veřejnosti. Mezi vystavenými exponáty budou mimo jiné Velislavova bible a latinský zlomek Dalimilovy kroniky.

Kulaté výročí úmrtí Boženy Němcové připomenu různé instituce

13. ledna 2022 - Několik institucí a sdružení připomene různými akcemi letošní 160. výročí úmrtí nejznámější české spisovatelky Boženy Němcové. Autorka Babičky, Divé Báry či sběratelka českých pohádek zemřela v pouhých 41 letech 21. ledna 1862 v Praze. Před dvěma lety se připomínalo 200. výročí jejího narození, kulaté výročí jejího odchodu připomene výstava v Klementinu a mnoho akcí připravuje spolek Kladské pomezí z regionu, který je spjat s dětstvím a mládím spisovatelky.

Turnovské muzeum vystaví kopii císařské koruny Napoleona Bonaparta

11. ledna 2022 - Turnovské muzeum od čtvrtka vystaví repliku císařské korunovační koruny Napoleona Bonaparta, kterou vytvořil uznávaný šperkař Jiří Urban ve spolupráci s Evou Mrákotovou Víškovou. V klenotnici muzea bude 23 centimetrů vysoká koruna ze zlaceného stříbra o průměru 18,5 centimetru do 6. února. Podle Urbana bylo asi nejnáročnější vytvořit kopie antických rytin v kameni.

Strana výpisu

... 137 ...