Kultura - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Kultura

Balet Národního divadla uvede nové nastudování Romea a Julie

Zdroj: narodni-divadlo.cz

10. února 2022 - V budově Státní opery Praha bude mít dnes večer premiéru nové nastudování klasického baletu Romeo a Julie. Nejznámější příběh lásky s hudbou Sergeje Prokofjeva uvede ve ztvárnění choreografa Johna Cranka Balet Národního divadla.

Premiéra divadelní hry Absolvent v Divadle Na Fidlovačce

Zdroj: Divadlo Na Fidlovačce

8. února 2022 - V sobotu 12. února proběhne očekávaná premiéra divadelní hry Absolvent v Divadle na Fidlovačce. Divadelní hra napsaná na základě románu Charlese Webba a filmového scénáře Caldera Willinghama a Bucka Henryho je úpravou z pera Terryho Johsona z roku 2000, která zazářila na londýnském West Endu a měla 750 repríz.

Dozorčí rada bude brzy jednat o budoucnosti Severočeského divadla

7. února 2022 - Smlouva mezi Ústeckým krajem a městem Ústí nad Labem o společném financování vyprší za rok. Náměstek hejtmana Jiří Řehák (Spojenci pro kraj) ČTK a Českému rozhlasu řekl, že změny jsou nutné, protože kraj není s fungováním divadla dlouhodobě spokojený.

Werichovci na dnes připravili akci při příležitosti výročí narození Jana Wericha

6. února 2022 - Členové Werichovců - Sdružení pana Jana pro srandu a kulturně společenský život mladých věkem či duchem na dnes v Praze připravili akci při příležitosti 117. výročí narození Jana Wericha. Uskuteční se ve Werichově vile na Malé Straně. Její součástí akce bude komentovaná prohlídka Werichovy vily a projekce filmu Kočár nejsvětější svátosti. Werich se narodil 6. února 1905 v Praze.

K osmdesátinám Ivana Mládka vycházejí jeho staré písně, nové nechystá

Zdroj: Wikimedia

5. února 2022 - Skladatel, textař, hráč na banjo, zpěvák, spisovatel a scenárista Ivan Mládek, který 7. února oslaví 80. narozeniny, nechystá vydání nových nahrávek. Vydavatelství Supraphon jeho jubileum připomíná výroční reedicí dvou alb jeho Banjo Bandu z let 1976 a 1977. Mládek využil koncertní pauzy v době protipandemických opatření a natočil s Banjo Bandem na vinyl s názvem Poslední křeč své starší písně.

Zemřela "královna" českých historických románů Ludmila Vaňková, bylo jí 94 let

Zdroj: Wikimedia

4. února 2022 - Ve věku 94 let včera zemřela spisovatelka Ludmila Vaňková. Její nejznámější dílo tvoří chronologická řada 23 románů přemyslovských a lucemburských králů, ve kterých zachytila historii samostatného Českého království od roku 1169 do roku 1403. Napsala také historické sci-fi a fantasy a další romány z doby rytířského středověku. ČTK o tom za rodinu informovala Veronika Baštová, majitelka nakladatelství Šulc-Švarc, kde své knihy Vaňková vydávala.

Lidé mohou přispět na zvon, který by měl připomínat zvony zabavené nacisty

3. února 2022 - Lidé mohou nově přispívat na vznik zvonu, který má připomínat zvony, které z českých kostelů, radnic a návsí zabavili za druhé světové války nacisté, aby z nich vyrobili zbraně. Zvon by měl vážit 9801 kilogramů a měl by být umístěný na pražském Rohanském ostrově. Vznik zvonu, který by byl po zvonu Zikmund druhým největším v metropoli, je iniciativou spolku Sanctus Castulus. Novinářům to dnes sdělili iniciátoři projektu.

Nymburk si připomíná 25 let od smrti Bohumila Hrabala také výstavou fotografií

Zdroj: Wikimedia

2. února 2022 - Z velké části dosud neznámé fotografie ze života spisovatele Bohumila Hrabala vystavuje nymburské městské kino Sokol do konce února. Přes 50 barevných i černobílých fotografií pochází z archivu nymburského spisovatele Jana Řehounka. Jsou mezi nimi příležitostné momentky, fotografie z rodinného alba i oficiální snímky a dokumenty. Ve čtvrtek 3. února uplyne od Hrabalova úmrtí 25 let, výstava má připomenout jeho život úzce spjatý s Nymburkem. ČTK to sdělil vedoucí kina Sokol Lukáš Kadava.

Ve věku 93 let zemřel literární historik Radko Pytlík

1. února 2022 - Ve věku 93 let zemřel v pondělí literární historik Radko Pytlík, odborník na dílo spisovatele Jaroslava Haška. Dílu tohoto českého literáta věnoval Pytlík řadu studií, knih i přednášek. ČTK o jeho úmrtí informoval jeho přítel a spisovatelův vnuk Richard Hašek. Syn Radko Pytlíka muzikant a herec Vojtěch Dyk ČTK řekl, že rodina plánuje rozloučení se zesnulým v rodinném kruhu, je zatím ale podle něj brzy na podrobnosti tohoto aktu.

Skladatel Tomáš Kympl potřetí zvítězil v britské hudební soutěži

Zdroj: Wikipedia

31. ledna 2022 - Skladatel Tomáš Kympl potřetí zvítězil v britské mezinárodní hudební soutěži The UK Songwriting Contest (UKSC). Uspěl v kategorii EDM (elektronická a taneční hudba) se skladbou Wifi, která je součástí jeho aktuálního alba Kernel Panic. V roce 2015 Kympl získal nejvyšší ocenění v kategorii Open se skladbou Ave Maria, o rok později uspěl v kategorii Instrumental s kompozicí New York. Informují o tom pořadatelé na stránkách soutěže.

Na Teplicku se uskutečnil masopustní průvod, doprovázela ho kapela a masky

29. ledna 2022 - V Bžanech na Teplicku se dnes uskutečnil masopustní průvod. Lidé v maskách vyjeli na valníku nazdobeného traktoru zhruba v 9:00 z obce Bžany do místních částí. Ve Lbíně, kde se účastníci slavnosti občerstvili u místní hospody, se k průvodu připojil i povoz s koňmi, na kterém jela kapela v podobě dechového kvartetu. Celou akcí provázelo Divadlo V Pytli, zjistila na místě ČTK.

Strana výpisu

... 139 ...