Kultura - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Kultura

Divadlo na Vinohradech zkouší hru Je třeba zabít Sekala

Zdroj: divadlonavinohradech.com

17. února 2022 - Divadlo na Vinohradech začalo zkoušet inscenaci Je třeba zabít Sekala. Příběh o muži, který se stane proti své vůli najatým vrahem, je známý především z úspěšného českého filmu Vladimíra Michálka. Ten získal deset Českých lvů, vzniklo už ale také několik divadelních adaptací. Na Vinohradech bude mít inscenace označovaná jako moravský western premiéru v režii Pavla Kheka 8. dubna, uvádí se na webu divadla.

V pražském Popmuseu dnes zahájí výstavu věnovanou magnetofonovým kazetám

16. února 2022 - V pražském Popmuseu dnes zahájí výstavu s názvem Kazeta jako nosič, médium, artefakt..., která se věnuje fenoménu magnetofonových audiokazet a jejich distribuci v průběhu 70. až 90. let. Pozornost je věnována i jejich obalům, které si nezávislí umělci často vytvářeli vlastními silami. Výstava sleduje stopu tohoto nosiče v českém a slovenském hudebním prostředí, se zvláštním důrazem na roli kazety jako alternativního nosiče k produkci oficiálních hudebních vydavatelství. Potrvá do 12. května.

Nedožité Formanovy devadesátiny připomene poštovní známka

Zdroj: Wikimedia

15. února 2022 - Česká pošta vydá ve středu příležitostnou poštovní známku s portrétem oscarového filmového režiséra Miloše Formana. Na známce je vedle jeho podobizny motiv filmového pásu se jménem a roky vymezujícími jeho život. ČTK o tom dnes informoval mluvčí České pošty Matyáš Vitík. V pátek 18. února uplyne 90 let od Formanova narození.

MŽP chce v obcích na Křivoklátsku s místními projednat plánovaný Národní park

Zdroj: Wikipedia

14. února 2022 - Zástupci ministerstva životního prostředí (MŽP) chtějí v obcích na Křivoklátsku s místními projednat plánované vyhlášení národního parku. Některé obce s ním nesouhlasí. Výjezdů do obcí se zúčastní také ministryně Anna Hubáčková (KDU-ČSL). Některé obce si vyhlášení národního parku nepřejí, obávají se například nárůstu turistiky a s ním spojených dopadů na přírodu, pořádek i klid. První z výjezdů bude ještě do konce února, řekla ČTK mluvčí ministerstva Dominika Pospíšilová. Deset starostů z Křivoklátska v tiskové zprávě uvedlo, že na dosavadních jednáních, která byla z iniciativy Středočeského kraje, neobdrželi žádné podklady s výjimkou letáku.

O svatby s dvojkovými daty páry v Ústeckém kraji zájem moc nemají

12. února 2022 - Zájem o svatby s dvojkovými daty, tedy 12. února, 20. února a 22. února, páry v Ústeckém kraji moc nemají. Výjimkou jsou Most a Kadaň na Chomutovsku, zjistila ČTK.

Na výstavě v Semilech jsou i vizualizace fasád domů očištěných od reklam

12. února 2022 - Muzeum v Semilech má novou výstavu zaměřenou na veřejný prostor ve městě. Jsou na ní i vizualizace, jak by mohly vypadat fasády některých budov ve městě očištěné od reklam. Výstavu připravil nedávno založený spolek Vidět Semily.

Balet Národního divadla uvede nové nastudování Romea a Julie

Zdroj: narodni-divadlo.cz

10. února 2022 - V budově Státní opery Praha bude mít dnes večer premiéru nové nastudování klasického baletu Romeo a Julie. Nejznámější příběh lásky s hudbou Sergeje Prokofjeva uvede ve ztvárnění choreografa Johna Cranka Balet Národního divadla.

Premiéra divadelní hry Absolvent v Divadle Na Fidlovačce

Zdroj: Divadlo Na Fidlovačce

8. února 2022 - V sobotu 12. února proběhne očekávaná premiéra divadelní hry Absolvent v Divadle na Fidlovačce. Divadelní hra napsaná na základě románu Charlese Webba a filmového scénáře Caldera Willinghama a Bucka Henryho je úpravou z pera Terryho Johsona z roku 2000, která zazářila na londýnském West Endu a měla 750 repríz.

Dozorčí rada bude brzy jednat o budoucnosti Severočeského divadla

7. února 2022 - Smlouva mezi Ústeckým krajem a městem Ústí nad Labem o společném financování vyprší za rok. Náměstek hejtmana Jiří Řehák (Spojenci pro kraj) ČTK a Českému rozhlasu řekl, že změny jsou nutné, protože kraj není s fungováním divadla dlouhodobě spokojený.

Werichovci na dnes připravili akci při příležitosti výročí narození Jana Wericha

6. února 2022 - Členové Werichovců - Sdružení pana Jana pro srandu a kulturně společenský život mladých věkem či duchem na dnes v Praze připravili akci při příležitosti 117. výročí narození Jana Wericha. Uskuteční se ve Werichově vile na Malé Straně. Její součástí akce bude komentovaná prohlídka Werichovy vily a projekce filmu Kočár nejsvětější svátosti. Werich se narodil 6. února 1905 v Praze.

K osmdesátinám Ivana Mládka vycházejí jeho staré písně, nové nechystá

Zdroj: Wikimedia

5. února 2022 - Skladatel, textař, hráč na banjo, zpěvák, spisovatel a scenárista Ivan Mládek, který 7. února oslaví 80. narozeniny, nechystá vydání nových nahrávek. Vydavatelství Supraphon jeho jubileum připomíná výroční reedicí dvou alb jeho Banjo Bandu z let 1976 a 1977. Mládek využil koncertní pauzy v době protipandemických opatření a natočil s Banjo Bandem na vinyl s názvem Poslední křeč své starší písně.

Strana výpisu

... 135 ...