Kultura - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Kultura

Koprodukční film Olga se stal kvůli událostem na Ukrajině nečekaně aktuálním

26. března 2022 - Děj ukrajinsko-francouzsko-švýcarského filmu Olga režiséra Elieho Grappeho se stal kvůli nynějším událostem na Ukrajině nečekaně aktuálním. Sportovní drama vypráví o mladé gymnastce rozpolcené mezi Švýcarskem, kde se připravuje na olympiádu, a Ukrajinou, kde se její rodina nachází uprostřed masových demonstrací na kyjevském náměstí Nezávislosti zvaném Majdan. Distribuční společnost Film Europe uvede snímek do tuzemských kin 31. března. Poskytla ho i na předpremiéry v rámci charitativních akcí na pomoc Ukrajině.

Čestnou občankou Prahy se stala hlasatelka a "hlas" pražské MHD Hazdrová

Zdroj: Wikipedia

25. března 2022 - Čestnou občankou hlavního města se stala rozhlasová hlasatelka a "hlas" pražské MHD Dagmar Hazdrová (88). Oceněna byla za mimořádné činy spojené s obdobím srpnové invaze sovětských vojsk v roce 1968, kdy v Československém rozhlase pravdivě informovala o tehdejším dění. Rozhodli o tom dnes pražští zastupitelé. Město naposledy udělilo čestné občanství loni v listopadu disidentce a jedné z prvních signatářek Charty 77 Daně Němcové.

Benefiční koncerty pro Ukrajinu v Praze pořádají hudebníci, tanečníci i akrobaté

Zdroj: Wikipedia

25. března 2022 - Benefiční koncerty na podporu lidí zasažených válečným konfliktem na Ukrajině dnes na různých místech v Praze pořádají hudebníci, tanečníci i akrobaté. Například v Národní galerii vystoupí houslista Pavel Šporcl, tanečníci ze studia Movement Factory a akrobatická skupina Losers Cirque Company. Hornista Radek Baborák a Akademie MenART zahájí sbírku v kostele svatého Mikuláše na Staroměstském náměstí a v Divadle Archa bude mezi účinkujícími ukrajinská herečka a zpěvačka Mariana Sadovská.

ND zrušilo přípravu opery, mohla by podle něj působit jako oslava ruské agrese

23. března 2022 - Národní divadlo (ND) vyhovělo vedení svého operního souboru a nebude inscenovat operu Petra Iljiče Čajkovského Střevíčky. Důvodem je podle mluvčího ND Tomáše Staňka možné zneužití části obsahu opery, která mluví o velké ruské říši. Tvůrci inscenace se obávali, že by uvedení opery mohlo vyznít jako její oslava a podpora ruské agrese. Díla ruských autorů ale na repertoáru Národního divadla zůstávají včetně jiných Čajkovského děl, řekl Staněk ČTK. V době, kdy měla mít opera premiéru, uvede ND díla jiných ruských autorů.

Nohavicovi včera v Hodoníně tleskal plný sál, jinde mu část koncertů zrušili

Zdroj: Wikipedia

22. března 2022 - Plný sál včera v Hodoníně tleskal Jaromíru Nohavicovi, písničkáři, o kterém se po ruské invazi na Ukrajinu mluví kvůli tomu, že si ponechal Puškinovu medaili. Ocenění převzal v roce 2018 od ruského prezidenta Vladimira Putina. V hodonínském Domě kultury naslouchalo Nohavicovi nadšené publikum, o politice se nemluvilo.

Pražský Činoherní klub uvede novou inscenaci, Shakespearova Macbetha

Zdroj: Wikipedia

21. března 2022 - Jednu z největších divadelních studií zrodu zla v člověku, Shakespearova Macbetha, uvede dnes večer pražský Činoherní klub. Novou inscenaci režíruje Ondřej Sokol a v hlavní roli se představí Martin Finger. V dalších rolích diváci uvidí Lucii Žáčkovou, Zbyňka Frice, Marka Taclíka, Kryštofa Bartoše, Bořka Slezáčka, Dalibora Gondíka, Viktora Zavadila, Vasila Fridricha nebo Martu Dancingerovou.

Hrad Helfštýn chystá na sezonu sérii speciálních nočních prohlídek paláce

Zdroj: Wikipedia

21. března 2022 - Hrad Helfštýn u Týna nad Bečvou na Přerovsku chystá na letošní sezonu sérii speciálních nočních prohlídek nově rekonstruovaného paláce, za které architekti a stavebníci sesbírali řadu ocenění. Cyklus ponese název Palác žije, prohlídky budou zaměřeny na různá témata a uskuteční se v pěti termínech. Jejich součástí bude i doprovodný program - videomapping, účast kovářů či hudební vystoupení, řekla ČTK mluvčí hradu Eva Lehnertová.

K oslavě Světového dne vody se dnes otevře Muzeum pražského vodárenství

19. března 2022 - K oslavě úterního Světového dne vody dnes Pražské vodovody a kanalizace (PVK) pro zájemce otevřou Muzeum pražského vodárenství ve vodárně v Podolí. Prohlídky budou mezi 09:00 a 17:00 začínat vždy v celou hodinu, každá z nich je pro 35 lidí. Registraci na prohlídky PVK spustily na svém webu na konci února, nyní už není možná.

Pražský hrad zahájí 1. dubna turistickou sezonu

18. března 2022 - Pražský hrad zahájí v pátek 1. dubna letní turistickou sezonu. Kromě návštěvnických objektů zpřístupní veřejnosti po zimní přestávce také Královskou zahradu, Horní Jelení příkop a Jižní zahrady. Návštěvníci na Hradě uvidí i panelovou výstavu věnovanou 150. výročí narození slovinského architekta Jožeho Plečnika. ČTK to sdělil mluvčí Správy Pražského hradu Jan Pastor.

Orchestr FOK chystá benefiční oslavu k výročí autora filmové hudby Zdeňka Lišky

17. března 2022 - Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK uvede 23. března mimořádný koncert u příležitosti 100. výročí narození filmového skladatele Zdeňka Lišky. Vedle suit ze známých českých filmů zazní ve Smetanově síni Obecního domu také orchestrální projekt Petra Ostrouchova k filmu Marketa Lazarová s projekcí. Vystoupí Kühnův smíšený sbor, pěvečtí sólisté, klavírista Ivo Kahánek a vypravěči Alois Švehlík, Petra Špalková a Sabina Rojková. ČTK o tom dnes informovala mluvčí FOK Karla Melichnová.

V Prostějově po dvouletém odkladu způsobeném epidemií vynesou smrtku

Zdroj: Wikimedia

16. března 2022 - Prostějovská radnice po dvouletém odkladu způsobeném epidemií koronaviru a preventivními opatřeními obnoví na začátku dubna lidovou tradici vynášení smrtky. Město tuto akci chtělo uspořádat už na jaře 2020. V celém světě se ale tehdy začal šířit nový koronavirus a radnice musela vynášení smrtky na poslední chvíli zrušit. Figurínu smrtky hodí účastníci průvodu do mlýnského náhonu jako symbol končící zimy v pondělí 4. dubna. ČTK to řeklaa primátorova náměstkyně Milada Sokolová (ODS).

Strana výpisu

... 132 ...