Kultura - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Kultura

Zemřela "královna" českých historických románů Ludmila Vaňková, bylo jí 94 let

Zdroj: Wikimedia

4. února 2022 - Ve věku 94 let včera zemřela spisovatelka Ludmila Vaňková. Její nejznámější dílo tvoří chronologická řada 23 románů přemyslovských a lucemburských králů, ve kterých zachytila historii samostatného Českého království od roku 1169 do roku 1403. Napsala také historické sci-fi a fantasy a další romány z doby rytířského středověku. ČTK o tom za rodinu informovala Veronika Baštová, majitelka nakladatelství Šulc-Švarc, kde své knihy Vaňková vydávala.

Lidé mohou přispět na zvon, který by měl připomínat zvony zabavené nacisty

3. února 2022 - Lidé mohou nově přispívat na vznik zvonu, který má připomínat zvony, které z českých kostelů, radnic a návsí zabavili za druhé světové války nacisté, aby z nich vyrobili zbraně. Zvon by měl vážit 9801 kilogramů a měl by být umístěný na pražském Rohanském ostrově. Vznik zvonu, který by byl po zvonu Zikmund druhým největším v metropoli, je iniciativou spolku Sanctus Castulus. Novinářům to dnes sdělili iniciátoři projektu.

Nymburk si připomíná 25 let od smrti Bohumila Hrabala také výstavou fotografií

Zdroj: Wikimedia

2. února 2022 - Z velké části dosud neznámé fotografie ze života spisovatele Bohumila Hrabala vystavuje nymburské městské kino Sokol do konce února. Přes 50 barevných i černobílých fotografií pochází z archivu nymburského spisovatele Jana Řehounka. Jsou mezi nimi příležitostné momentky, fotografie z rodinného alba i oficiální snímky a dokumenty. Ve čtvrtek 3. února uplyne od Hrabalova úmrtí 25 let, výstava má připomenout jeho život úzce spjatý s Nymburkem. ČTK to sdělil vedoucí kina Sokol Lukáš Kadava.

Ve věku 93 let zemřel literární historik Radko Pytlík

1. února 2022 - Ve věku 93 let zemřel v pondělí literární historik Radko Pytlík, odborník na dílo spisovatele Jaroslava Haška. Dílu tohoto českého literáta věnoval Pytlík řadu studií, knih i přednášek. ČTK o jeho úmrtí informoval jeho přítel a spisovatelův vnuk Richard Hašek. Syn Radko Pytlíka muzikant a herec Vojtěch Dyk ČTK řekl, že rodina plánuje rozloučení se zesnulým v rodinném kruhu, je zatím ale podle něj brzy na podrobnosti tohoto aktu.

Skladatel Tomáš Kympl potřetí zvítězil v britské hudební soutěži

Zdroj: Wikipedia

31. ledna 2022 - Skladatel Tomáš Kympl potřetí zvítězil v britské mezinárodní hudební soutěži The UK Songwriting Contest (UKSC). Uspěl v kategorii EDM (elektronická a taneční hudba) se skladbou Wifi, která je součástí jeho aktuálního alba Kernel Panic. V roce 2015 Kympl získal nejvyšší ocenění v kategorii Open se skladbou Ave Maria, o rok později uspěl v kategorii Instrumental s kompozicí New York. Informují o tom pořadatelé na stránkách soutěže.

Na Teplicku se uskutečnil masopustní průvod, doprovázela ho kapela a masky

29. ledna 2022 - V Bžanech na Teplicku se dnes uskutečnil masopustní průvod. Lidé v maskách vyjeli na valníku nazdobeného traktoru zhruba v 9:00 z obce Bžany do místních částí. Ve Lbíně, kde se účastníci slavnosti občerstvili u místní hospody, se k průvodu připojil i povoz s koňmi, na kterém jela kapela v podobě dechového kvartetu. Celou akcí provázelo Divadlo V Pytli, zjistila na místě ČTK.

Vznikla skupina Spirituál kvartet, která navazuje na Spirituál kvintet

29. ledna 2022 - Vznikla skupina Spirituál kvartet, která navazuje na nejstarší československou folkovou skupinu Spirituál kvintet. Tvoří ji bývalí členové Spirituál kvintetu Jiří Holoubek a zpěvačka Veronika Součková, ke kterým se přidali hráč na banjo, dobro, steel kytaru a zpěvák Zbyněk Bureš a písničkář a kytarista Honza Janda. První koncert skupina plánuje 25. března v Praze. ČTK o tom informoval zpěvák a kytarista Holoubek.

Fotograf Fojtík v Ostravě vystavuje snímky z cyklu Trempové

Zdroj: T.O. Severní Karolína

28. ledna 2022 - Fotografie z cyklu, který mapoval československý trampingový fenomén, vystavuje od dnešního dne v ostravské galerii Fiducie fotograf Libor Fojtík. Ostravská výstava Trempové představuje čtyři desítky snímků a potrvá do 2. března. Za organizátory to řekla Ilona Rozehnalová.

Výstava v podkroví muzea v Bílovci ukazuje holokaust očima židovských dětí

27. ledna 2022 - Panelová expozice Neztratit víru v člověka připomíná i Den uctění památky obětem holokaustu a předcházení zločinům proti lidskosti, který vyhlásila Evropská unie na dnešní den. ČTK to řekla za organizátory Lenka Hatlapatková.

Pro většinu Čechů není holokaust jen záležitost historie, ukázal průzkum

26. ledna 2022 - V české veřejnosti převažuje názor, že holokaust není jen historickou událostí, která se nyní už nemůže zopakovat. Nedávný průzkum společnosti NMS Market Research ukázal, že zatímco 35 procent dotázaných vnímá systematické pronásledování a vyvražďování zejména židovských obyvatel jako ojedinělou záležitost nacistického Německa a druhé světové války, opačný názor má 55 procent lidí. Zhruba tři čtvrtiny respondentů si myslí, že by se mělo o obětech holokaustu víc mluvit. Ještě větší podíl lidí je pro to, aby se o této kapitole dějin více učilo ve školách.

Výstavu falzifikátů uměleckých děl doplní nejslavnější padělek v dějinách

25. ledna 2022 - Výstava Falza? Falza!, která ve Šternberském paláci na pražských Hradčanech ukazuje české i zahraniční falzifikáty významných uměleckých děl, bude doplněná o další artefakty. Jedním z nich je nejznámější falzum v dějinách malířství, Emauzští učedníci od Hana van Meegerena z roku 1937. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí pořádající Národní galerie Praha Eva Sochorová. Druhým nově vystaveným dílem je kuriózní kopie falza Emauzských učedníků, kterou nevědomě vytvořil malíř Josef Steiner.

Strana výpisu

... 136 ...