Kultura - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Kultura

Ve věku 82 let zemřel filmový režisér Dušan Klein

10. ledna 2022 - Filmový režisér a scenárista Dušan Klein zemřel v neděli ve věku 82 let. ČTK o tom dnes informoval jeho syn David. Nejvíce ho proslavila série filmů o "básnících". Natočil i desítky detektivek a komedií, mimo jiné Vážení přátelé, ano, Andělské oči nebo Konto separato. Byl také tvůrcem televizních seriálů.

Starý Most, zbořený kvůli těžbě uhlí, ožije díky virtuální realitě

Zdroj: http://starymost.wz.cz

10. ledna 2022 - Starý Most, zbořený kvůli těžbě uhlí, ožije díky virtuální realitě. Dokončen je model Druhého náměstí a Kostelního náměstí. Na 3D tiskárnách vznikne zmenšený model města. Na projektu spolupracují odborníci se studenty. Informovalo o tom vedení radnice na svém webu

Plzeň připravila výstavu, která připomíná 80 let od transportů Židů do Terezína

9. ledna 2022 - Plzeň připravila výstavu Čas nezapomnění, která historickými dokumenty a fotografiemi připomíná 80 let od transportů Židů do Terezína. V lednu 1942 bylo ve třech skupinách deportováno z nákladového nádraží v Plzni do ghetta v Terezíně 2604 mužů, žen a dětí. Konce války se dožilo jen 204 z nich.

Pravoslavní věřící v Brně letos oslavili Vánoce v husitském chrámu

7. ledna 2022 - Brněnští pravoslavní věřící dnes oslavili narození Krista v azylu, který pro vánoční liturgie získali v husitském chrámu Spasitele. Do pravoslavného chrámu svatého Václava po sporech s vedením olomoucko-brněnské eparchie a odvolání kněze Jozefa Fejsaka nedocházejí. Chrám Církve československé husitské na Karáskově náměstí zaplnila více než stovka lidí včetně cizinců, mnozí přišli až po začátku liturgie, protože hledali cestu na nové místo. Liturgii vedl Fejsak, jemuž zůstala loajální velká část brněnských pravoslavných věřících.

Festival Benátská! s Impulsem oznámil další vystupující, třeba Chinaski a Mirai

6. ledna 2022 - Skupina Chinaski, vítězové ankety Český slavík kapela Mirai nebo Divokej Bill budou mezi vystupujícími letošního festivalu Benátská! s Impulsem. Festival v libereckém areálu Vesec by se měl po dvou letech pauzy způsobené protipandemickými opatřeními uskutečnit 28. až 31. července. Akce mimo jiné oslaví jubilea legend československé rockové muziky Olympiku, Arakainu a Teamu. ČTK o tom za pořadatele informovala Simona Kordová.

Detektivní seriál Devadesátky se vrací ke skutečným případům z 90. let

Ilustrační foto

5. ledna 2022 - Do divokých 90. let, kdy se česká společnost vyrovnávala s nově nabytou svobodou, se vrací další detektivní seriál České televize. Jmenuje se Devadesátky a podle tvůrců, kteří ho dnes představili novinářům, se jeho děj odehrává přibližně 20 let před seriálem Případy 1. oddělení. Jeho první sérii začala ČT vysílat před osmi lety. První z šesti epizod Devadesátek, které se také inspirují skutečnými případy, uvede program ČT1 9. ledna.

Hrad Valdštejn v Českém ráji bude mimořádně otevřený tento i příští víkend

Zdroj: http://www.hrad-valdstejn.cz

4. ledna 2022 - Hrad Valdštejn v Českém ráji nedaleko Turnova bude mimořádně otevřený tento i příští víkend. Zůstane kvůli tomu vánočně nazdobený. Novináře dnes o tom informovala ředitelka městské společnosti Turnovské památky a cestovní ruch Eliška Gruberová. Hrad, který založil kolem roku 1260 rod Markvarticů, má městská společnost Turnova ve správě.

Most zrušil kulturní program k oslavám silvestra,v Ústí bude novoroční ohňostroj

29. prosince 2021 - Most zrušil kulturní program k oslavám silvestra. Neuskuteční se tak ani původně plánovaný hodinový koncert Michala Hrůzy. Ohňostroj rozzáří oblohu poslední den v roce. Ústí nad Labem pořádá novoroční ohňostroj. Správa Národního parku České Švýcarsko vyzvala občany v jeho okolí, aby slavili bez využití pyrotechniky, zjistila ČTK.

Festival Opera 2022 doplní produkce nezávislá na tradiční operní síti divadel

Zdroj: Wikipedia

28. prosince 2021 - Festival hudebního divadla Opera 2022, který se uskuteční od 16. ledna do 29. března, doplní produkce nezávislá na tradiční operní síti divadel. Reprízu na festivalu bude mít například inscenace Svatba nastudovaná v roce 2020 v Ostravě v rámci festivalu NODO. Základem přehlídky jsou představení operních souborů z českých, moravských a slezských divadel zřizovaných státem nebo obcemi. Ambicí Jednoty hudebního divadla (JHD), pořadatele festivalu, je nabídnout co možná nejširší obrázek českého operního divadla. ČTK o tom za JHD informovala Kateřina Hipská.

Sbírka ústeckého muzea se rozšířila o předměty připomínající výrobu likéru

23. prosince 2021 - Sbírka ústeckého muzea se tento týden rozšířila o více než stoleté památky připomínající výrobu v likérce v Krásném Březně, včetně připomínek na legendární Starou mysliveckou. Muzeum nové exponáty získalo darem od někdejšího pracovníka podniku. V tiskové zprávě o tom ČTK informoval historik muzea Martin Krsek.

Hudba Hradní stráže zahraje z prezidentského balkónu vánoční melodie

23. prosince 2021 - Hudba Hradní stráže dnes dopoledne na Pražském hradě zahraje vánoční melodie. Patnáctiminutové představení se uskuteční na třetím hradním nádvoří, hudebníci budou hrát z prezidentského balkónu. ČTK o akci informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Strana výpisu

... 138 ...