Kultura - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Kultura

Restaurovaní Skřivánci na niti se představí na Berlinale

18. ledna 2022 - Filmový festival Berlinale uvede v únoru digitálně restaurovaný film Jiřího Menzela Skřivánci na niti. Film z roku 1969, který byl po svém dokončení dvě desítky let v trezoru, se na berlínském filmovém festivalu představil i poprvé, a to v roce 1990. Po uvedení před festivalovým publikem se digitálně restaurovaná verze dostane v druhé polovině února do českých kin. ČTK to dnes sdělila Veronika Bokšteflová z Národního filmového archivu, díky němuž bude snímek na mezinárodním festivalu v sekci Berlinale Classics uveden.

Ve věku 57 let zemřela zpěvačka folkové kapely Asonance Hana Horká

Zdroj: Asonance

17. ledna 2022 - Kapela to uvedla na svém webu. Její členkou byla Horká od roku 1985. Asonance má v repertoáru především písně a skladby britské lidové tradice, vydala několik alb a pravidelně vystupuje na festivalech.

V Zrcadlové kapli Klementina dnes vystaví vzácné rukopisy ze svých sbírek

14. ledna 2022 - V rámci výstavy Kniha a závoj zde do 16. ledna bude 18 vzácných originálů. Řada z nich byla dlouhá léta zavřena v trezorech a nyní se na krátkou dobu ukáže veřejnosti. Mezi vystavenými exponáty budou mimo jiné Velislavova bible a latinský zlomek Dalimilovy kroniky.

Kulaté výročí úmrtí Boženy Němcové připomenu různé instituce

13. ledna 2022 - Několik institucí a sdružení připomene různými akcemi letošní 160. výročí úmrtí nejznámější české spisovatelky Boženy Němcové. Autorka Babičky, Divé Báry či sběratelka českých pohádek zemřela v pouhých 41 letech 21. ledna 1862 v Praze. Před dvěma lety se připomínalo 200. výročí jejího narození, kulaté výročí jejího odchodu připomene výstava v Klementinu a mnoho akcí připravuje spolek Kladské pomezí z regionu, který je spjat s dětstvím a mládím spisovatelky.

Turnovské muzeum vystaví kopii císařské koruny Napoleona Bonaparta

11. ledna 2022 - Turnovské muzeum od čtvrtka vystaví repliku císařské korunovační koruny Napoleona Bonaparta, kterou vytvořil uznávaný šperkař Jiří Urban ve spolupráci s Evou Mrákotovou Víškovou. V klenotnici muzea bude 23 centimetrů vysoká koruna ze zlaceného stříbra o průměru 18,5 centimetru do 6. února. Podle Urbana bylo asi nejnáročnější vytvořit kopie antických rytin v kameni.

Ve věku 82 let zemřel filmový režisér Dušan Klein

10. ledna 2022 - Filmový režisér a scenárista Dušan Klein zemřel v neděli ve věku 82 let. ČTK o tom dnes informoval jeho syn David. Nejvíce ho proslavila série filmů o "básnících". Natočil i desítky detektivek a komedií, mimo jiné Vážení přátelé, ano, Andělské oči nebo Konto separato. Byl také tvůrcem televizních seriálů.

Starý Most, zbořený kvůli těžbě uhlí, ožije díky virtuální realitě

Zdroj: http://starymost.wz.cz

10. ledna 2022 - Starý Most, zbořený kvůli těžbě uhlí, ožije díky virtuální realitě. Dokončen je model Druhého náměstí a Kostelního náměstí. Na 3D tiskárnách vznikne zmenšený model města. Na projektu spolupracují odborníci se studenty. Informovalo o tom vedení radnice na svém webu

Plzeň připravila výstavu, která připomíná 80 let od transportů Židů do Terezína

9. ledna 2022 - Plzeň připravila výstavu Čas nezapomnění, která historickými dokumenty a fotografiemi připomíná 80 let od transportů Židů do Terezína. V lednu 1942 bylo ve třech skupinách deportováno z nákladového nádraží v Plzni do ghetta v Terezíně 2604 mužů, žen a dětí. Konce války se dožilo jen 204 z nich.

Pravoslavní věřící v Brně letos oslavili Vánoce v husitském chrámu

7. ledna 2022 - Brněnští pravoslavní věřící dnes oslavili narození Krista v azylu, který pro vánoční liturgie získali v husitském chrámu Spasitele. Do pravoslavného chrámu svatého Václava po sporech s vedením olomoucko-brněnské eparchie a odvolání kněze Jozefa Fejsaka nedocházejí. Chrám Církve československé husitské na Karáskově náměstí zaplnila více než stovka lidí včetně cizinců, mnozí přišli až po začátku liturgie, protože hledali cestu na nové místo. Liturgii vedl Fejsak, jemuž zůstala loajální velká část brněnských pravoslavných věřících.

Festival Benátská! s Impulsem oznámil další vystupující, třeba Chinaski a Mirai

6. ledna 2022 - Skupina Chinaski, vítězové ankety Český slavík kapela Mirai nebo Divokej Bill budou mezi vystupujícími letošního festivalu Benátská! s Impulsem. Festival v libereckém areálu Vesec by se měl po dvou letech pauzy způsobené protipandemickými opatřeními uskutečnit 28. až 31. července. Akce mimo jiné oslaví jubilea legend československé rockové muziky Olympiku, Arakainu a Teamu. ČTK o tom za pořadatele informovala Simona Kordová.

Detektivní seriál Devadesátky se vrací ke skutečným případům z 90. let

Ilustrační foto

5. ledna 2022 - Do divokých 90. let, kdy se česká společnost vyrovnávala s nově nabytou svobodou, se vrací další detektivní seriál České televize. Jmenuje se Devadesátky a podle tvůrců, kteří ho dnes představili novinářům, se jeho děj odehrává přibližně 20 let před seriálem Případy 1. oddělení. Jeho první sérii začala ČT vysílat před osmi lety. První z šesti epizod Devadesátek, které se také inspirují skutečnými případy, uvede program ČT1 9. ledna.

Strana výpisu

... 141 ...