Kultura - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Kultura

Hrad Valdštejn v Českém ráji bude mimořádně otevřený tento i příští víkend

Zdroj: http://www.hrad-valdstejn.cz

4. ledna 2022 - Hrad Valdštejn v Českém ráji nedaleko Turnova bude mimořádně otevřený tento i příští víkend. Zůstane kvůli tomu vánočně nazdobený. Novináře dnes o tom informovala ředitelka městské společnosti Turnovské památky a cestovní ruch Eliška Gruberová. Hrad, který založil kolem roku 1260 rod Markvarticů, má městská společnost Turnova ve správě.

Most zrušil kulturní program k oslavám silvestra,v Ústí bude novoroční ohňostroj

29. prosince 2021 - Most zrušil kulturní program k oslavám silvestra. Neuskuteční se tak ani původně plánovaný hodinový koncert Michala Hrůzy. Ohňostroj rozzáří oblohu poslední den v roce. Ústí nad Labem pořádá novoroční ohňostroj. Správa Národního parku České Švýcarsko vyzvala občany v jeho okolí, aby slavili bez využití pyrotechniky, zjistila ČTK.

Festival Opera 2022 doplní produkce nezávislá na tradiční operní síti divadel

Zdroj: Wikipedia

28. prosince 2021 - Festival hudebního divadla Opera 2022, který se uskuteční od 16. ledna do 29. března, doplní produkce nezávislá na tradiční operní síti divadel. Reprízu na festivalu bude mít například inscenace Svatba nastudovaná v roce 2020 v Ostravě v rámci festivalu NODO. Základem přehlídky jsou představení operních souborů z českých, moravských a slezských divadel zřizovaných státem nebo obcemi. Ambicí Jednoty hudebního divadla (JHD), pořadatele festivalu, je nabídnout co možná nejširší obrázek českého operního divadla. ČTK o tom za JHD informovala Kateřina Hipská.

Sbírka ústeckého muzea se rozšířila o předměty připomínající výrobu likéru

23. prosince 2021 - Sbírka ústeckého muzea se tento týden rozšířila o více než stoleté památky připomínající výrobu v likérce v Krásném Březně, včetně připomínek na legendární Starou mysliveckou. Muzeum nové exponáty získalo darem od někdejšího pracovníka podniku. V tiskové zprávě o tom ČTK informoval historik muzea Martin Krsek.

Hudba Hradní stráže zahraje z prezidentského balkónu vánoční melodie

23. prosince 2021 - Hudba Hradní stráže dnes dopoledne na Pražském hradě zahraje vánoční melodie. Patnáctiminutové představení se uskuteční na třetím hradním nádvoří, hudebníci budou hrát z prezidentského balkónu. ČTK o akci informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Liberecká výšina znovu ožije, s modernizovanými interiéry ji otevřou na jaře

Zdroj: Wikipedia

22. prosince 2021 - Čilý stavební ruch panuje v posledních týdnech v interiérech restaurace s hotelem a rozhlednou Liberecká výšina. Otevřít ji chtějí do března, na jaře se ale ještě bude pracovat na úpravách okolí. ČTK to dnes řekl Martin Hřebík, který ji se společníkem Janem Fantou začal provozovat. Libereckou výšinu nechal v lesích nad Lidovými sady v roce 1901 postavit jako výletní hostinec s věží textilní továrník Heinrich Liebieg. Už 120 let je podnik oblíbeným turistickým cílem, v posledních 25 letech je ale víc zavřená než otevřená.

Na Štědrý den mohou Pražané navštívit zoo, památky nebo jít bruslit

22. prosince 2021 - Na Štědrý den si lidé budou moci prohlédnout některé pražské památky, zajít do muzea, projít se trojskou botanickou zahradou nebo se pobavit vánočním programem v zoologické zahradě. Sportovci si mohou zabruslit na veřejných kluzištích, která se v metropoli na zimní sezonu otevřela. Mnohé objekty budou mít nicméně upravenou otevírací dobu, jak ČTK sdělili jejich provozovatelé.

Divadlo Bez zábradlí uvede festival Jiřího Menzela

Zdroj: www.bezzabradli.cz

21. prosince 2021 - Festival věnovaný tvorbě Jiřího Menzela připravuje na únor příštího roku Divadlo Bez zábradlí. Uvede čtyři divadelní hry, které Menzel na této scéně režíroval, tři jeho slavné filmy, výstavu a také workshop zaměřený na tvorbu Jiřího Menzela pod vedením herečky a režisérky Viktorie Čermákové. Divadlo o tom informuje na svém webu . Představitel československé filmové nové vlny a držitel Oscara zemřel ve věku 82 let loni v září.

Pražské planetárium uvádí film o betlémské hvězdě, pátrá, čím mohla být

Zdroj: www.planetum.cz

20. prosince 2021 - Po možném původu takzvané betlémské hvězdy pátrá film, který letos uvádí pražské planetárium. Snímek kombinuje živé záběry a projekci oblohy s 2D a 3D animacemi. Součástí programu je i komentovaná ukázka aktuálního nočního nebe, informoval dnes v tiskové zprávě Pavel Suchan, místopředseda České astronomické společnosti. Hvězda betlémská podle legendy zvěstovala narození Ježíše Krista.

Na vánoční výstavě muzea v Semilech je přes 50 betlémů

18. prosince 2021 - Na vánoční výstavě muzea v Semilech je přes 50 betlémů nejrůznějších materiálů, velikostí, zpracování a stáří. Vystavená je tak i divadelní opona či betlém z 200 let starého chlebového těsta. Ředitel muzea Miroslav Šnaiberk uvedl, že chtěli, aby výstava byla co nejvíce pestrá a zároveň na ní byly betlémy, které dosud muzeum nevystavovalo.

Pavel Klusák po knize o Karlu Gottovi přichází s audioseriálem Gotťák

Zdroj: Wikipedia

17. prosince 2021 - Po knize Gott-Československý příběh přichází hudební publicista Pavel Klusák s audioseriálem Gotťák. Autor chce Karla Gotta představit bez fám i tradovaných legend a předložit skutečný obraz největší hvězdy českého showbyznysu jako silný příběh mimořádné hudební kariéry s mezinárodním přesahem. ČTK o tom za tvůrce informovala Klára Bobková. Osmidílným audioseriálem provede Klusák spolu s herečkou a moderátorkou Terezou Dočkalovou v režii Marka Najbrta.

Strana výpisu

... 142 ...