Kultura - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Kultura

Vznikla skupina Spirituál kvartet, která navazuje na Spirituál kvintet

29. ledna 2022 - Vznikla skupina Spirituál kvartet, která navazuje na nejstarší československou folkovou skupinu Spirituál kvintet. Tvoří ji bývalí členové Spirituál kvintetu Jiří Holoubek a zpěvačka Veronika Součková, ke kterým se přidali hráč na banjo, dobro, steel kytaru a zpěvák Zbyněk Bureš a písničkář a kytarista Honza Janda. První koncert skupina plánuje 25. března v Praze. ČTK o tom informoval zpěvák a kytarista Holoubek.

Fotograf Fojtík v Ostravě vystavuje snímky z cyklu Trempové

Zdroj: T.O. Severní Karolína

28. ledna 2022 - Fotografie z cyklu, který mapoval československý trampingový fenomén, vystavuje od dnešního dne v ostravské galerii Fiducie fotograf Libor Fojtík. Ostravská výstava Trempové představuje čtyři desítky snímků a potrvá do 2. března. Za organizátory to řekla Ilona Rozehnalová.

Výstava v podkroví muzea v Bílovci ukazuje holokaust očima židovských dětí

27. ledna 2022 - Panelová expozice Neztratit víru v člověka připomíná i Den uctění památky obětem holokaustu a předcházení zločinům proti lidskosti, který vyhlásila Evropská unie na dnešní den. ČTK to řekla za organizátory Lenka Hatlapatková.

Pro většinu Čechů není holokaust jen záležitost historie, ukázal průzkum

26. ledna 2022 - V české veřejnosti převažuje názor, že holokaust není jen historickou událostí, která se nyní už nemůže zopakovat. Nedávný průzkum společnosti NMS Market Research ukázal, že zatímco 35 procent dotázaných vnímá systematické pronásledování a vyvražďování zejména židovských obyvatel jako ojedinělou záležitost nacistického Německa a druhé světové války, opačný názor má 55 procent lidí. Zhruba tři čtvrtiny respondentů si myslí, že by se mělo o obětech holokaustu víc mluvit. Ještě větší podíl lidí je pro to, aby se o této kapitole dějin více učilo ve školách.

Výstavu falzifikátů uměleckých děl doplní nejslavnější padělek v dějinách

25. ledna 2022 - Výstava Falza? Falza!, která ve Šternberském paláci na pražských Hradčanech ukazuje české i zahraniční falzifikáty významných uměleckých děl, bude doplněná o další artefakty. Jedním z nich je nejznámější falzum v dějinách malířství, Emauzští učedníci od Hana van Meegerena z roku 1937. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí pořádající Národní galerie Praha Eva Sochorová. Druhým nově vystaveným dílem je kuriózní kopie falza Emauzských učedníků, kterou nevědomě vytvořil malíř Josef Steiner.

TV Metropol bude bavit, říká režisér Milan Balek

Zdroj: Metropol

25. ledna 2022 - Třicetiletý Milan Balek je režisér, který natáčí hudební videoklipy
a reklamní spoty. Za sebou má zkušenosti s řadou českých umělců
jakými jsou například Luděk Sobota, Lucie Vondráčková, Petr Kolář
a další. Natáčel také v Hollywoodu, nyní je šéfredaktorem nově
vznikající internetové televize Metropol TV.

Biskupové budou jednat o ekonomické situaci nebo o výsledcích sčítání lidu

25. ledna 2022 - O ekonomické situaci v organizacích, které spadají pod gesci katolické církve, nebo o výsledcích sčítání lidu 2021, které vypovídají o přináležitosti lidí k víře, budou jednat na svém dvoudenním zasedání čeští a moravští biskupové v Praze.

Zemřel kytarista skupiny Patrola Šlapeto Radan Dolejš, bylo mu 57 let

24. ledna 2022 - Ve věku 57 let dnes v Praze zemřel hudebník, dramaturg, scenárista a režisér zábavných pořadů Radan Dolejš. ČTK o úmrtí informovala rodina, žádá média o respektování soukromí. Dolejš se v hudební oblasti proslavil jako kytarista skupiny Šlapeto, později Patrola Šlapeto. V televizích je podepsán například pod mnoha scénáři výročních koncertů nebo pořadů k vyhlášení nejen sportovních anket, například Atlet roku.

MŠMT chce digitalizovat podobu maturitních testů, aby se netiskly v Cermatu

Zdroj: Flickr

21. ledna 2022 - Ministerstvo školství chce co nejdříve digitalizovat podobu maturitních testů tak, aby se nemusely tisknout centrálně v Cermatu. Důvodem je to, že 30. května vyprší smlouva na speciální stroj, který k tomu Cermat používá, a ministerstvo za něj nechce platit další peníze. V on-line debatě pořádané společností EDUin a Stálou konferencí asociací ve vzdělávání to dnes řekl ministr školství Petr Gazdík (STAN). Podle něj by nový stroj stál asi 72 milionů korun, současný systém distribuce tištěných testů považuje za zastaralý.

Skupina odborníků kritizuje návrh monumentu pro Mendlovo náměstí v Brně

Zdroj: Wikipedia

21. ledna 2022 - Skupina umělců, akademiků a teoretiků výtvarného umění v otevřeném dopise kritizuje výsledek veřejné soutěže na sochu pro Mendlovo náměstí v Brně. V soutěži vypsané u příležitosti 200. výročí narození otce genetiky Gregora Johanna Mendela, které připadá na letošní rok, uspěl umělecký slévač a sochař Jaromír Gargulák. Jeho bronzový monument Hrachovina však signatáři otevřeného dopisu pokládají za "doslovně ilustrativní až banální". Brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) ČTK napsala, že v porotě byli klíčoví odborníci a smlouva už byla uzavřena.

Výročí 150 let od narození architekta Plečnika připomene výstava na Hradě

Zdroj: Wikipedia

20. ledna 2022 - Kulaté výročí narození slovinského architekta Jože Plečnika (1872 až 1957) připomene od dubna výstava na Pražském hradě. V sídle českých králů a představitelů státu Plečnik významným způsobem přetvářel interiéry Nového královského paláce i hradní nádvoří a zahrady. Výstava se uskuteční v Tereziánském křídle Starého královského paláce a v exteriéru v areálu Hradu. ČTK to řekl mluvčí Správy Pražského hradu Jan Pastor.

Strana výpisu

... 140 ...